PRENOSIMO IZ TISKA

 

"Nostalgija"

"Modna samurajka Vladina Dajčić"

"Plesnjak na Zrinjevcu"

"Zaboravljeni šarm"

"Vesele udovice i dah prošlosti"

Večernji list - 17.07.2005

NOSTALGIJA
Manifestacija Elegantni i šarmantni Zagreb održana unatoč ružnom vremenu
Po kiši se plesalo uz melodije starih šlagera

Stotinjak strpljivih Zagrepčana pod šarenim je kišobranima sinoć na Zrinjevcu iščekivalo početak modno-plesne atrakcije Elegantni i šarmantni Zagreb u organizaciji Art boutiqea Galerija boja i Turističke zajednice grada Zagreba.

Šareni kokteli na kiši

Iako je početak priredbe planiran u 20.30 sati, zbog kiše koja je iznenada počela padati odgođen je za sat vremena. No, organizatori nisu dopustili da im loše vrijeme pokvari planove jer je manifestacija već dvaput otkazivana zbog lošeg vremena.

U međuvremenu su Zagrepčane počastili šarenim i ukusnim koktelima koji su okupljene zagrijali i opustili u kišovitoj zagrebačkoj noći. Nakon sat vremena iščekivanja naklonjenijeg vremena Zrinjevac su obasjali reflektori, a Glazbenim paviljonom su zagospodarile graciozne balerine i manekenke u atraktivnim kreacijama Vladine Dajčić.

Paviljon ukrašen cvijećem zasjao je u kišovitoj noći prošaranoj munjama, a haljine i kostimi napravljeni po uzoru na one iz tridesetih godina prošlog stoljeća posebno su očarali starije posjetitelje.

- Glazba, toalete i frizure vratile su bar nakratko stari duh Zagreba kada smo se zaljubljivali na plesnjacima, a Zrinjevac je bio mjesto romantičnih šetnji kavalira i dama sa šeširima - sa sjetom nam je rekla 80-godišnja Marija Ž.

Otkazan plesnjak

Uz glazbu Ive Robića i ostalih popularnih šlagera te pod voditeljskom palicom Vlade Štefančića Zrinjevcem su defilirale manekenke modne agencije Barbarella te članice baletnog ansambla kazališta Komedija. Posebno dojmljiva bila je koreografija stepa i engleskog valcera u izvedbi prvaka Plesnog centra Fredi koji su izmamili gromoglasan pljesak. Na žalost starijih parova, koji su se pripremili za plesnjak, kiša koja je ponovno okupala grad ipak je spriječila nastup The Sick Swing Orchestra. Uz njih su planirali zaplesati plesove svoje mladosti - valcer, fokstrot, swing...

Specijalnost Vladine je dizajn retrospektivne ženske mode sa jakim utjecajem starozagrebačke mode iz ranih godina 20-tog stoljeća.
Sa svakim modelom usporedo dizajnira, izrađuje i modelira šešire, cvjetne toke, rukavice, romantične torbice, svileno i baršunasto cvijeće i ostali popratni accessoires kojem pridaje jednaku važnost kao i odjeći, jer svaki taj detalj upotpunjuje model i čini s njim nerazdvojnu cjelinu, a ženu – ženstvenom i profinjenom damom.
Radi svojstven i specifičan dizajn, izrađen u vrhunskim i najkvalitetnijim materijalima: svilama, dvorskim brokatima, zagasitom taftu, dizajn koji je obogaćen ručnim intervencijama u materijalu, pri tome polažući posebnu pažnju na besprijekornu tehničku izvedbu.
Izlagala je na brojnim skupnih izložbama od Zagreb Art Fair-a, Diplomatskog sajma u Londonu, obljetnici 200 godina parka Maksimir, izložbama zagrebačkih obrtnika i umjetnika u Obrtničkoj komori Zagreb, do samostalnih modnih prezentacija u Atriju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

ANAMARIJA ŠKOPAC